Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Je bent uitgenodigd voor een trouwerij – maar hoeveel geld geef je op een bruiloft? Dat is een vraag die veel mensen bezig houdt.

Wat voor geldbedrag je op een bruiloft geeft is een van de vragen die ik het meeste krijg, dus daar ga ik je alles over vertellen! Spoiler: er is niet één goed antwoord, aangezien je als daggast of avondgast uitgenodigd kunt worden, of je als koppel komt of alleen naar de receptie gaat. Uiteraard speelt jouw band met het bruidspaar natuurlijk ook een rol in de hoeveelheid geld die je cadeau geeft.

Alhoewel het volgens de bruiloft etiquette niet helemaal hoort (geld geven op een bruiloft is niet echt de bedoeling) kiezen steeds meer bruidsparen er wel voor. Bedenk je maar eens dat een trouwerij vaak rustig €15.000 kost. Dat is een aardige som voor de meeste mensen!

Bruiloft inspiratie locatie

Vandaar dat het tegenwoordig steeds geaccepteerder is om je geld cadeau in een envelopje te verpakken. Maar hoeveel geld geef je dan op een bruiloft als huwelijkscadeau? Dat gaan we je uitleggen. Toch moet je één ding onthouden: het gaat om je aanwezigheid op de bruiloft, en niet om hoeveel geld je cadeau geeft!

Wat je geeft je op een bruiloft is gebaseerd op je relatie.

Vaak stem je het bedrag dat je op een bruiloft geeft af op je band met het bruidspaar.

Dus je beste vrienden en familie geef je als vuistregel tussen de €50 en de €200.

Staan ze verder van je af, geef je tussen de €25 en de €75.

Collega’s en mensen die je kent geef je vaak een bedrag tussen de €20 en de €40.

Hoeveel je geeft op een bruiloft is wat je kunt missen

Je kunt het op een paar manieren bekijken, maar jouw persoonlijke portemonnee is leidend. Jij kunt nu eenmaal niet veel geld cadeau geven op een bruiloft, als je het zelf niet hebt! Iedereen begrijpt dat, dus ga er vooral eerst vanuit wat jij kunt missen.

Een makkelijke manier om dat te berekenen is door je eigen bruto inkomen te pakken en dat te vermenigvuldigen met 0,025. Dan geef je namelijk 2,5% van je maandloon als geld cadeau aan het bruidspaar. En dat is vaak meer dan voldoende!

Kleine rekensom: stel, je verdient €1.900 per maand, dan wordt het: 2000 x 0,025 = €50. Zo baseer je het geld dat je geeft op een bruiloft op wat jij verdient en kom je nooit in de problemen. Let alleen wel op een ding: een bedrag onder de €10 geven is echt not done. Dus als je daar op uitkomt, kun je bijvoorbeeld beter een lief kaartje geven!

Hoeveel geld geef je als koppel op een bruiloft

Gemiddeld kun je het geld wat je als koppel voor een bruiloft geeft baseren op jouw band met het bruidspaar. Ga uit van een bedrag tussen de €50 en de €100 voor mensen die wat verder van je af staan en een bedrag tussen de €100 en de €300 voor mensen die heel dichtbij je staan.

Als koppel kun je vaak wat meer geld geven op een bruiloft omdat je samen meer te besteden hebt dan in je eentje. Vaak geef je het geldbedrag ook samen. Dus: hoeveel geld geef je op een bruiloft als stel? Je zou simpel gezegd het bedrag kunnen pakken wat je per persoon geeft en dat kunnen vermenigvuldigen met 2.

Je kunt de stelregel gebruiken uit de vorige alinea om het te berekenen, maar hou ook rekening met wat jij het bruidspaar kost. Als jullie er de hele dag zijn, ‘s avonds eten en drinken op de receptie en ook nog blijven slapen, worden er veel kosten gemaakt. Daar kun je rekening mee houden in het geld wat jij cadeau geeft op een bruiloft.

Wat je geeft op een bruiloft is afhankelijk van het soort gast dat je bent

Een bruiloft is opgedeeld in meerdere onderdelen en niet iedereen is uitgenodigd voor elk onderdeel.

Dat is voor veel mensen onmogelijk qua kosten maar ook wat ruimte betreft (in het kantoor van de gemeente passen nu eenmaal niet 150 mensen).

Hoeveel geld je geeft op een bruiloft is dus afhankelijk van het soort gast dat je bent: een daggast of een avondgast.

 Soms ben je ook alleen uitgenodigd voor de receptie. Hoe lang jij aanwezig bent heeft invloed op de kosten die het bruidspaar voor jou maakt en dus ook op het geld wat jij cadeau geeft op de bruiloft. Hieronder lees je de verschillen.

Je bent een daggast op een bruiloft: hoeveel geld geef je

Als daggast geef je het meeste geld op een bruiloft: gemiddeld tussen de €75 en de €150 voor mensen die dichtbij je staan en tussen de €30 en de €50 voor mensen die verder van je af staan.

Dat heeft te maken met het feit dat je als daggast op een bruiloft meer geld kost: je bent bij de ceremonie, het eten, drinkt en eet op de receptie. Dat telt allemaal op. Wat je als daggast geeft op een trouwerij heeft vooral daar mee te maken.

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als avondgast

Een avondgast op een bruiloft geeft gemiddeld €50 als je close bent met het bruidspaar en €30 als je een minder hechte band hebt. Als avondgast ben je vaak uitgenodigd voor het feest aan het eind van de avond, als alle plechtigheden zijn geweest.

Meestal is er een open bar en zijn dat de kosten waar je een vergoeding voor geeft, maar het grootste gedeelte van de kosten zijn dan (hopelijk) al geweest.

Hoeveel geld geven de ouders aan het bruidspaar

Als ouders is het vaak lastig om een schatting te geven hoeveel geld je als cadeau aan het bruidspaar gaat geven, omdat zij waarschijnlijk al aardig wat hebben bijgedragen aan de financiering van de hele trouwerij.

Hierbij geldt: hoeveel geld je als ouders aan het bruidspaar geeft is helemaal aan jou.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de richtlijnen die ik hierboven gegeven heb, bijvoorbeeld: ben je uitgenodigd voor een bruiloft in het buitenland of heb je zelf veel kosten moeten maken om te komen? Dan kun je dat meenemen in hoeveel geld jij aan het bruidspaar kado geeft.

Ook als je al hebt bijgedragen aan de organisatie, het vrijgezellenfeest of andere kosten gemaakt hebt, mag je daar rekening mee houden. Maakt geld jou niks uit omdat je er genoeg van hebt? Dan kun je de zelfde regels aanhouden die ik eerder heb genoemd.

Op een originele manier geld geven op een bruiloft

Oke, je weet nu hoeveel geld je geeft op een bruiloft – nu rest nog de vraag: hoe kun je op een originele manier geld geven op een bruiloft? Ik heb hieronder een aantal ideeën voor je opgesomd die je kunt gebruiken.

Geld geven blijft namelijk altijd een beetje plat. Een origineel huwelijkscadeau zullen mensen zeker weten onthouden. Maar onthoud: het gaat er vooral om hoe je het geeft, en niet wat je geeft.

1. De Envelop

Ja, jaaa. Ik weet het. Dit is niet echt een originele manier om geld te geven op een bruiloft.. of toch wel? Het ligt er natuurlijk aan wat voor envelop je gebruikt en hoe je het geeft op de bruiloft. Doe je het in een witte envelop die je op de cadeautafel legt – nee, inderdaad. Dat is niet echt origineel. Je kunt het geld ook in een mooie gekleurde envelop doen, met een persoonlijk kaartje er in. Dat is al een stuk leuker!

2. Waardebon

In plaats van je zorgen te maken hoeveel briefjes geld je moet geven op een bruiloft, kun je het natuurlijk ook een stuk leuker verpakken – in een waardebon bijvoorbeeld! Daar kunnen ze nog eens wat mee, zoals een mooi parfum uitkiezen. Andere bonnen die je kunt geven zijn een wijnbon of die cadeaubon van hun favoriete kookwinkel! Eindeloze mogelijkheden.

3. Geldboeketje

Ben jij een ster in origami? Dan valt deze originele manier van geld geven op een bruiloft precies in jouw straatje. Als je een paar briefjes pakt en die mooi rangschikt, kun je er een leuk boeketje of een roosje van maken! Dat is nog eens origineel.

Verder Lezen?